BG manastiri

Manastir Rakovica
Раковички манастир
Манастир Светог архангела Михаила у Раковици је удаљен десетак километара од центра Београда.
Подигнут је крајем 14. века, а као ктитор манастира се помиње зет кнеза Лазара, влашки војвода Радул. Током 19. вака манастир је уживао велику подршку кнеза Милоша. У то време је изграђен и део конака који је добио име по кнежевој супрузи кнегињи Љубици. Осим чланова породице Обреновић овде је сахрањен и јунак Првог српског устанка Васа Чарапић. У манастиру су сахрањена и два српска патријарха. Патријарх Димитрије и  српски патријарх Павле.
 Занимљива је податак да се у овом манастиру, почетком 20. века замонашио Никола Велимировић, који је 2003. године канонизован као Свети владика Николај Охридски и Жички.
Манастирска црква је посвећена светим архангелима Михаилу и Гаврилу, а саграђена је у моравском стилу.


У манастиру је сахрањен и упокојени патријарх Павле а недуго затим манастирј е постао центар ходочашћа за многе вернике који свакодневно обилазе његов гроб.


Manastir Sv. Stefana u Slancima
Манастир Свети Стефан у Сланцима
Манастир у Сланцима је метох јединог српског светогорског манастира - Хиландара. Тако се у сланачком манастиру служба врши по типику (правилу) који је установио Свети Сава, а по коме се црквена служба обавља у Хиландару. У њему се налази копија, једне од највећих хиландарских светиња, иконе Богородице Тројеручице. Као хиландарски метох, овај манастир је привремена кућа оним монасима који желе да монашки живот наставе на Светој Гори у манастиру Хиландару.


Manastir Vavedenje na Senjaku
Манастир Ваведење
Манастир Ваведења Пресвете Богородице налази се на Топчидерском брду, недалеко од центра града. Манастирска црква подигнута је 1935. године по пројекту архитекте Петра Поповића који је и аутор пројекта манастирских конака.
Ктитор овог манастира била је Персида Миленковић, жена која је заједно са својим супругом Ристом, била један од највећих српских добротвора и задужбинара. Осим овог манастира подигла је цркву Свете Тројице у Кумодражу и изградила зграду данашње Математичке гимназије у Улици краљице Наталије. Тестаментом је завештала своје велико имање Црвеном крсту. Персида Миленковић сахрањена је у наосу Ваведењске цркве.


Zemunski manastir
Земунски манастир
Црква земунског манастира - црква Светог арханђела Гаврила, подигнута је 1768. године као задужбина земунског трговца Теодора - Тоше Апостоловића.  Иконостас цркве је осликан 1830. године.

Jermenski spomenik ispred Zemunskog manastira
Споменик захвалности српским пилотима
Испред манастирске цркве Светог арханђела Гаврила постављен је јерменски крст у камену у знак сећања на српске пилоте који су 1988. године настрадали у удесу авиона који је преносио помоћ за пострадале од  земљотреса који је задесио Јерменију. Овај споменик је дело јермнског уметника Рубена Налбанђана, а постављен је на ово место 1990. године.


Franjevacki manastir u Zemunu
Фрањевачки манастир
 Манастир је посвећен светом Ивану Крститељу и Антуну, а налази се на ободу Земунског парка. Овај фрањевачки манастир подигнут је средином 18. века (1752, године). Познат је по веома вредној ризници и библиотеци са примерцима књига из 16. века.


Manastir Fenek
Манастир  Фенек
Налази се у Градској општини Сурчин у близини села Јакова, које је удаљено двадесетак километара од центра Београда.
Манастирска црква посвећена је светој мученици Параскеви - светој Петки. Првобитни манастир Фенек подигнут је у 15. веку а као ктитори се помињу  Стефан и Ангелина Бранковић, породица која се везује за оснивање више фрушкогорских манастира.


Fenek - manastirska crkva
Манастирска црква
Нова манастирска црква је подигнута у 18. веку, а последња обнова манастира изведена је 1991. године.

 
Манастирска црква
Коридор за срећан пут

 
Manastir Tresije na Kosmaju
Манастир Тресије
Налази се у северозападном делу врхова Космаја, у Градској општини Младеновац. Манастир је посвећен Сабору светих Архангела. Настанак манастира се везује за 13. век и владавину краља Драгутина. Током дугог постојања више пута је уништаван, али и обнављан.
 Под покровитељством овог манастира сваке године се одржавају две културне манифестације:  Под липама манастира Тресије и Дани Милована Видаковића.


Manastir Pavlovac na Kosmaju
Манастир Павловац
Манастир се налази у селу Кораћица, на планини Космај, у близини Младеновца.
Саграђен је у 15. веку и дуго је био један од најзначајнијих манастира Шумадије. Подигао га је деспот Стефан Лазаревић. Манастирска црква посвећена је светом Николи.
Манастир је страдао крајем 17. века, а обнова је започета 70-тих година двадесетог века. Под заштитом је државе као споменик културе великог значаја.
Данас о манастиру брине само овај стари монах.

Нема коментара: