Druge opstine

Поглед са Београђанке
Раскрсница улица: Краља Милана и Ресавске са погледом на Цветни трг.
Пројекат ове зграде су урадили Јован Илкић и Милорад Рувидић у стилу романтизма. Наручилац посла је био краљ Александар Обреновић, а зграда је намењена војсци, као официрски дом. Намена јој је промењена 1971. године када се у њу усељава Студентски културни центар (СКЦ).


JDP
Југословенско драмско позориште
Нова позоришна зграда
Због пожара који се десио 1997. године изграђена је нова зграда Југословенског драмског позоришта по пројекту архиекте Зорана Радојчића. У оквиру Југословенског драмског позоришта ради и посебна сцена, "Бојан Ступица", која се налази у делу зграде према парку "Мањеж".


Sa hotela Slavija
Трг Славија
Трг је настао крајем 19. века, када је извршена реулација овог дела града. Добио је име по хотелу који је 1888. године пројектовао и изградио Франтишек Неквасил. Стари хотел већ дуго времена не постоји али уместо њега је 1962. изграђен нови хотел истог имена. Пројектовао га је Богдан Игњатовић. 
На централном делу трга се налази споменик Димитрију Туцовићу (1881-1914) вођи социјалистичког покрета у Србији и оснивачу Српске социјалдемократске странке. Споменик је дело вајара Стевана Боднарова а постављен је 1949. године.Nova zgrada Narodne banke na Slaviji
Зграда Народне бенке Србије на Славији
Нова зграда Народне банке Србије банке завршена је 2006. године. Пројекат ове модерне зграде прављене у маниру "паметних зграда" дело је Грује Гољанина. Зграда има једанаест спратова и четри нивоа под земљом.


Музеј Николе Тесле
Музеј овог великог научника и проналазача основан је 1952. године. Музеј поседује велику научну као и личну оставштину Николе Тесле. Сва грађа која се налази у музеју је преднета у Београд 1951. године, после смрти великог научника а по његовој последњој жељи. Извршитељ његовог тестамента био је његов нећак и једини наследник Сава Косановић.


Високофреквентни осцилатор
Посетиоци музеја, осим разгледања Теслиних проналазака, могу учествовати и у демонстрацији рада висикофреквентног осцилатора који постиже напон од 200 хиљада волти.


Храм Светог Саве
Врачарски плато. Изградња храма је започета још давне 1926. године, по пројектима Богдана Несторовића и Александра Дерока. Радови су прекинути 1941. а настављени тек 1985. године. Коначном изградњом храма је руководио архитекта Бранко Пешић.

Храм Светог Саве - Крипта
Испод Храма се налази завршена крипта површине 1700 м2 са црквом Светог Лазара.


Железничка станица
Зграда железничке станице саграђена је 1884. године. Подигнута је по плановима Драгише Милутиновића.Crkva Sv. Marka na Tasmajdanu
Црква светог Марка
Цркву су пројектовали Петар и Бранко Крстић у духу српске средњевековне црквене архитектуре, а по узору на манастир Грачаницу. Изградња овог храма је започета 1931. а завршена је 1940. године. У овој цркви се налази саркофаг у којем је сахрањен српски цар Стефан Душан (1308-1355).


Руска црква
Руска црква је изграђена 1924. године средствима руских избеглица који су у Србију стигли после Октобарске револуције. Планове за изградњу израдио је Валерији Сташевски, а црква је посвећена Светој Тројци. Овај храм има статус подворја Руске православне цркве у Београду, односно представништва Московске патријаршије у Србији.


Tasmajdanska fontana
Ташмајдан
Парк Ташмајдан је формиран планом из 1950. године. Пројекат парка и план озелењавања су урадили Александар Ђорђевић и Владета Ђорђевић. Последња реконструкција парка је извршена 2011. године, када су обновљени травњаци и стазе, замењена расвета и изграђена је фонтана на делу шеталишта ка Београдској улици.


Касарна 7. пука
На углу Немањине и Ресавске улице налази се ова зграда која је изграђена 1907. године за потребе Војске Србије, а намењена је седмом пуку. Пројекат касарне је урадио архитекта Драгутин Ђорђевић.


Земун - плажа Лидо
Велико ратно острво
Површина острва је око 200 хектара. Налази се на ушћу Саве у Дунав између Београдске тврђаве и Земуна. На шпицу острва налази се пешчани спруд, популарно земунско купалиште - Лидо.Највећи део острва је под шумом која је некада толико густа да је скоро непроходна. На Великом ратном острву гнезди се више од стотину врста птица, а многе врсте овде налазе уточиште у зимским месецима. Острво је под заштитом државе.


Novi Beograd - Blokovi
Нови Београд
Камен темељац новог града на левој обали реке Саве постављен је 1948. године. Већ 1952. године основана општина Нови Београд.
Данас је Нови Београд насеље широких булевара, савремене архитектуре лепих шеталишта уз обалу реке Саве. Нови Београд је општина са највише зеленила у којој живи преко 200.000 становника.


Зимско пецање
Река Дунав је по величини друга река у Европи. Дужина његовог тока је 2850 км. Целим током кроз Србију (588 км) је плован.


Сава - карневал бродова
У организацији Туристичке ограднизације Београда и Скупштине града, традиционално се организује ова манифестација, која за циљ има промовисање наутичког туризма у граду.