Srbija

Dani ludaje u Kikindi
Кикинда
Традиционална кикиндска туристчка манифестација "Дани лудаје". Победничка тиква је достигла тежину од 270 колограма.


Средњевековно утврђење Бач
Бач je најстарија средњевековна тврђава у Војводини. Подигнута је у првој половини 14. века.


Novi Sad
Нови Сад - Дунавски парк
Дунавски парк је формиран 1895. године и од тада је новосађанима омиљено место за шетњу, одмор и уживање.


Senta - soko
Сента - соколар
Овако се ловило у средњем веку. Соко - ловац, је био на великој цени. Данас ловци користе друга средства за лов, а само мали број заљубљеника и даље користи овај старински начин лова.


Суботица
Палата Рајхл. У самом центру града, налази се један од најлепших објеката сецесије - палата Рајхл. Зграда је подигнута 1904. године a дело је архитекте Ференца Рајхла.


Сремски Карловци
Патријаршијски двор. Саграђен је 1894. године у стилу класицизма, по пројекту арх. Владимира Николића. Данас се у овој згради  налази седиште Епархије сремске.


Шид
Сава Шумановић, рођен у Шиду, је један од најзначајнијих српских сликара прве половине 20. века. Галерија ''Сава Шумановић'' је основана 1952. године а поседује преко 400 дела чувеног сликара. Осим галерије и кућа Саве Шумановића је део музејског комплекса.


Zito u Banatu
Жито
Када је година добра, овако изгледају житне њиве.


Srem
После жетве
...а овако изгледају њиве после жетве.


Кучајске планине
Овај необичан водопад, висине 20-ак метара, налази се на шумском путу између Ресавице и Црног врха.


Аранђеловац
Буковичка Бања. Хотел Старо здање, саграђен у стилу српског романтизма, је објекат који улепшава парк ове бање.


Planina Rudnik
Боје предвечерја
Залазак сунца понекад треба доживети на планини Рудник.


Velika Morava
Сигуран превоз
У селу Крушар, покрај Јагодине, ова скела свакодневно превози путнике са једне обале Велике Морава на другу.


Смедерево
Зграда старог начелства (данас зграда Смедеревске општине). Зграда је подигнута 1856. године у стилу академизма по пројекту Александра Бугарског.


Zapadna Morava sa Kablara
Поглед са Каблара
Меандри Западне Мораве најбоље се могу видети са врха Каблара.


Тара - Митровац
Национални парк Тара. Тара је једна од најлепших планина Србије и једна од најочуванијих природних средина. Овде су станиште нашли медвед, вук, дивокоза, сури орао, соко, велики тетреб и многе друге ретке и законом заштићене врсте. Од флоре, заступљене су ретке врсте као: Панчићева оморика, тиса, златна папрат, шумска линцура и многе друге.


Vrnjacka banja
Врњачка Бања
Врњачка Бања је највећа и најпознатија бања у Србији. Осим, због лековите воде, гости овде радо долазе и због многих других садржаја.


Rucak u Vrnjcima
Ручак
Све је спремно за ручак. Чекају се само гости.


Berba u Aleksandrovcu
Винска фонтана
На традиционалној манифестацији "Жупска берба" у Александровцу, из ове фонтане се три дана бесплатно точи вино, а главна улица добија име - Винска улица.


Djavolja varos
Ђавоља варош
На југозападним падинама Радан планине налази се и овај природни феномен. Научници га зову "земљане пирамиде", док мештани имају друге, много маштовитије теорије о настанку овог чудноватог места. Фигуре су високе од 2 до 12 метара а има их преко 100, распоређених као велика група људи.


Viminacijum
Виминацијум
Археолошко налазиште Виминацијум у Костолцу крај Пожаревца. У 2. веку се овде налазио главни град римске провинције Горње Мезије и велики логор римске легије.


Tvrdjava Ram na Dunavu
Рам
У селу Рам, на обали Дунава, између Смедерева и Велоког Градишта, налази се средњевековна тврђава из 15. века. Осим утврђења, село Рам је познато и по скели која превози људе и возила преко Дунава и тако повезује овај крај са југом Баната.


Selo Klenje kod Pirota
Клење
Традиционална кућа у селу Клење у близини Пирота.


Cumurkana u Klokocevcu
Клокочевац    Фото: А.Ђукнић
Без доброг ћумура нема ни доброг роштиља. У селу Клокочевац, између Мајданпека и Кладова, многи становници се баве производњом ове врсте угља.


Majdanpecki prerast
Мајданпек
Ова несвакидашња капија у стени дело је природе. Прераст је висок преко 37 метара и највиши је у Србији.


Golubacki grad
Голубац
Тврђава Голубачки град је једна од најочуванијих средњевековних тврђава код нас. Подигнута је на обали Дунава на неприступачној стени, а чини је 9 високих кула повезаних бедемима.


Stara planina. Kanjon Vladikine ploce.
Река Височица
Кањон “Владикине плоче” прави река Височица. На стрмим литицама кањона које достижу висину и до 200 метара, налази се и неколико великих пећина.


Stara planina - vodopad
Стара планина
У јужном, пиротском, делу Старе планина, у близини села Дојкинци, налази се водопад "Тупавица".


Selo Donja Lokosnica ko Leskovca
Доња Локошница
У близини Лесковца се налази ово интересантно место. То је село у коме се, после бербе паприка, не виде фасаде кућа, јер су прекривене су црвеним паприкама које се тако суше. Када се процес сушења заврши, Доња Локошница постаје село као и сва друга села у овом крају.


Taorska vrela
Таорска врела
У селу Доњи Таор на Малом Повлену, налази се једно од најлепших врела у Србији -  врело реке Скрапеж.


Uvacko jezero
Сјеничко језеро
Специјални резерват природе "Увац" је природно добро прве категорије заштите. Језеро, које прави река Увац, је познато по меандрима, Леденој пећини и белоглавим суповима о којима се води брига у резервату.


Meandri Uvca
Увачки меандри
Jезеро је дугачко око 27 км, a максимална дубина достиже 110 метара. Најлепши поглед на меандре се може доживети са видиковца на узвишењу Молитва, на десној обали кањона.


Сопотница
Село и река на планини Јадовник. Познато је по прелепим водопадима које прави река Сопотница на око 1000 метара надморске висине.


Sirogojno
Сирогојно
Музеј на отвореном "Старо село", је музеј народног градитељства из 19. века. У музеју се баве и очувањем традиционалних заната, израдом копија музејских експоната.


Zlatoborsko selo
Планинско село
Јесен у златиборском селу.


Zlatobor
Ограде
Могу бити: дрвене, металне, од бодљикаве жице... Тако свако може да зна шта је чије и које је његово.


Zlatiborski odmor
Одмор на Златибору
Када се крене на одмор на Златибор тада је ред да се тамо и одмара, нарочито на оваквим местима.


Ниш
Једна од пешачких зона у Нишу. Трг Ослобођења. На централном делу трга налази се споменик ослободиоцима Ниша, подигнут 1937. године, рад вајара Антуна Аугустинчића.


Пирот
На централном пиротском тргу испред Дома културе, налази се необичан споменик. Вилин коњиц или «Комарац», како пироћанци воле да га зову.


Лесковац
Лесковачка скаријада (роштиљијада) је једна од најпривлачнијих туристичких манифестација овог краја. Траје недељу дана а за то време овде се нахрани преко 200.000 љубитеља лесковачког роштиља.

1 коментар:

sudski tumac za italijanski jezik, је рекао...

Odlicne fotografije stvarno nemam reci bravo